سوالی که سوالی که خیلیها هنگام خرید کامپیوتر و لپتاپ از خودشان میپرسند و معمولاً پاسخ این است که هرچه بیشتر، بهتر ا!ما یا واقعاً به16 گیگابایت رم گران قیمت نیاز داریم؟ در این مقاله به دنبال پاسخ این پرسشیم و با توجه به بنچ مارکها به پاسخ آنها خواهیم رسید.
اسکای لیک اینتل هم از رمهای DDR4 پشتیبانی میکند و هم از انواع کم مصرف DDR3 که DDRL3L نام دارند. قبلاً در دو مقاله جداگانه، عملکرد رمهای DDR3 و DDR4 که روی مادربرد چیپ ست Z170 نصب شده اند را مرور کردیم و اثر جالب تایمینگ و سرعت رم را زیر ذرهبین گذاشتیم .
سوال امروز نوع رم و تایمینگ و سرعت آن نیست. بحث این هست که چند گیگابایت رم برای سیستم گیمینگ، مهندسی و اداری و معمولی نیاز داریم؟
رمهای DDR4 با سرعت 2400 مگا هرتز ،حداقل 55 دلار قیمت دارند. برای خرید 16 گیگابایت رم باید، 100 دلار پرداخت کرد، 45 دلار بیشتر و این هزینه را میتوان برای پردازندهای بهتر، کارت گرافیکی سریعتر با سیستم خنک کاری و حتی پاور و کیس کنار گذاشت.
در رمهای DDR4 هم ارقام ارائه شده به ترتیب 65 و 125 دلار است. 60 دلار بیشتر برای داشتن 16 گیگابایت رم نیاز داریم و با این بودجه میتوان به جای یک i3 ، یک Core i5 خرید و یا سیستم خنک کاری کم صدا و توانمندی روی پردازنده قرار داده و چند مگاهرتزی هم آن را اورکلاک کرد!
قطعاً تفاوت عملکرد یک i3 و i5 در نرمافزار های تبدیل ویدیو، محاسبات مهندسی و حتی فتوشاپ زیاد است و سوال این است که آیا با خرید رم بیشتر، میتوان در عملکرد بهتر و روانتری رسید یا بهتر است به 8گیگابایت، 6 یا 4 گیگابایت بسنده کنیم ؟
اگر بودجه زیادی برای سیستم کنار گذاشته باشید، قیمت پردازنده، مادربورد و SSD و کارت گرافیک، به مراتب بیشتر از رم است و شاید 60 دلار کوچک به نظر برسد اما زمانی که قصد داریم سیستمی مقرون به صرفه تهیه کنیم و یا قرار است بهینهترین انتخاب را داشته باشیم، نباید 60 دلار را نادیده بگیریم.
- پردازنده ی core i7-6700k با سرعت 4 تا 4.2 گیگاهرتز به عنوان پرچمدار فعلی اسکای لیک های اینتل
- مادربورد ازراک z170 Extreme k6+
- کارت گرافیک GTX 980 انویدیا
- حافظه ذخیره سازیSSD 1 ترابایتیCrucial MX200
- پاور750 واتی silverStone Essential Gold
- ویندوز 10 پرو 64 بیتی
تا زمانی که رم پر نشده باشد، رم بیشتر مفید واقع نمیشود.
متاسفانه استفاده از 4 گیگابایت رم و بیشتر ، آن طور که تصور میشود ساده نیست. برای اینکه سیستمی با سیستم عامل ویندوز 10 از مقدار زیادی حافظه استفاده کند ، باید مرورگری با تعداد زیادی تب باز، اجرا شود. فتوشاپ، مایکروسافت، ورد و اکسل، ویروس یاب، اپهایی مثل دراپ باکس و وان درایو و شاید چند اپلیکیشن دیگر به صورت همزمان اجرا شود تا شاید بتوان بیش از 3 گیگابایت حافظه رم را مورد استفاده قرار داد!
تا زمانی که حافظه رم کاملاً پر نشده باشد، احتمالاً نتیجه بنچ مارکها هم تغییر نمیکند چرا که حافظه نقشی مثل پردازنده اصلی یا گرافیکی ندارد، صرفاً محلی برای عبور و نگهداری موقتی پردازنده است. نتایج بنچ مارکها و در واقع روان بودن سیستم را مشخص میکند.
ادوبی پریمر یکی از نرمافزارهای ویرایش ویدیو است و طبعاً به منابع زیادی برای تبدیل ویدیو نیازمند است نتیجه استفاده از 4 ، 8 و 16 گیگابایت رم به صورت زیر است:
17دقیقه ویدیو متشکل از تعداد زیادی کلیپ ،تصویر و صدا تبدیل شده است . در زمان تبدیل تا 12 گیگابایت حافظه اشغال میشود . نتیجه برتری رم 16 گیگابایتی است اما اختلاف با حالت 8 گیگابایتی فقط 3 تا 4 درصد است! با کاهش رم به 4 گیگابایت سرعت تبدیل نزدیک به 40 درصد کمتر شده است.
آزمون بعدی سون زیپ است و مقدار زیادی فایل فشرده میشود . با افزایش اندازه دیکشنری از 32 مگابایت پیش فرض به 62 مگابایت مقدار رم مورد نیاز از 1.7 گیگابایت به 3.1 مگابایت افزایش پیدا میکند. باز هم پیش تر برویم و اندازه دیکشنری را به 128 مگابایت برسانیم ، میزان استفاده از رم 6.1 گیگابایت خواهد بود. بنابراین تک اسپات از 512 مگابایت استفاده کرده تا میزان استفاده از رم 24 گیگابایت شود ! در این شرایط page fight ویندوز مورد استفاده قرار میگیرد و در حقیقت درایو SSD به کمک رم میشتابد . نتیجه بنچ مارک به صورت زیر است:
همانطور که میبینید اثر رم بر سرعت فشرده سازی فایل بسیار زیاد است اما یادتان باشد که میزان فشرده شدن فایل، با تنظیمات نهایی سون زیپ، فقط چند درصد بهبود پیدا میکند و در حقیقت بهتر است برای فشرده سازی سریع، تنظیمات بهینهتری استفاده شود.
SPECwpc V1.2 بنچ مارکی محاسباتی است که معمولاً مقدار زیادی حافظه رم نیاز دارد. این بنچ مارک به نوعی در ارزیابی سیستمهای پردازشی و مهندسی مفید واقع میشود و معیار خوبی برای عموم کاربردها و بازیها نیست .
Belinda برای ایجاد محتوای سه بعدی Lammps برای شبیهسازی دینامیک ذراتی در ابعاد مولکولی و اتمی کاربرد دارد، NAMD هم بنچ مارک دیگری برای محاسبات سریع دینامیک مولکولی و مولکولهای زیستی است و در نهایت Rodinia در طراحی معماری محصولاتی مثل پردازنده گرافیکی و شبیهسازی عملکرد مفید واقع میشود.
امتیازات به دست آمده به صورت زیر است در هر بخش مقدار رم استفاده شده به عنوان تیتر گراف ذکر شده است.
بنچ مارک SPECwpc V1 .2 و تاثیر رم 4 ، 8و 16 گیگابایتی بر سرعت پردازش
همانطور که میبینید رم 4 گیگابایتی برای یک سیستم مهندسی واقعاً کم است اما تفاوت بین سیستمی با 8 گیگابایت رم و سیستم با 16 گیگابایت حافظه، نسبتاً کم و گاهش ناچیز است.
سرعت اجرای چند بازی مختلف در گرافهای زیر ذکر شده و دقت کنید میزان استفاده از رم در کنار اسم بازی ذکر شده است. همواره در کنار بازی اپلیکیشنی مثل مرورگر Chrome با دهها تب باز اجرا شده تا رم به خوبی اشغال شود.
این بار نتیجه بسیار جالب است. با وجود اینکه 65 تب در مرورگر Chrome باز شده و هنگام اجرای بازی سنگین GTA V و بتمن چیزی در حد 9 و 9.8 گیگابایت رم استفاده شده، سرعت اجرای بازی به کمک رم. 16 گیگابایتی فقط 1 درصد بهتر از رم 8 گیگابایتی است . بهتر است بگوییم برای یک سیستم گیمینگ هم 8 گیگابایت رم کفایت میکند، مگر آنکه 3 کارت گرافیک رده اول در حالت یا روی آنها نصب شده باشد!
با توجه به بنچ مارکها اگر سیستم حرفهای مد نظرتان است، 8 گیگابایت رم اقتصادیترین گزینه ممکن است. در صورتی که بودجه کمی داشته باشید و نخواهید نرمافزارهای سنگین مهندسی محاسباتی اجرا کنید، گیگابایت رم هم کفایت میکند .
در اغلب بنچ مارکها، تفاوت بین رم 16 گیگابایتی و 8 گیگابایتی کمتر از 10 درصد است ، حال آنکه قیمت در حد 90 درصد بیشتر میشود. به عبارت دیگر خرید 16 گیگابایت رم جز در مواردی خاص ، توصیه نمیشود به و بهتر است بودجه خود را برای بخش دیگری از سیستم مثل کارت گرافیک و پردازنده و حتی درایو SSD با ظرفیت بالاتر صرف کنید.